Ο μαστός εσωτερικά αποτελείται από 15-20 λοβούς. Κάθε λοβός εκβάλλει με δικό του εκφορητικό πόρο στη θηλή και υποδιαιρείται σε 20-40 λόβια. Τα λόβια υποδιαιρούνται σε πόρους και αδενικά λοβίδια το σύνολο των οποίων αποτελεί τη λειτουργική μονάδα του μαζικού αδένα ενώ η θηλή περιβάλλεται από μια βαθυχρωματική άλω την καλούμενη θηλαία άλω.
Οι λοβοί χωρίζονται μεταξύ τους από συνδετικό ιστό ο οποίος συγκεντρώνεται σε ορισμένα σημεία και σχηματίζει τους λεγόμενους συνδέσμους του Copper οι οποίοι προσφύονται μπροστά στο δέρμα και πίσω στην προθωρακική περιτονία. Το σύστημα των γαλακτοφόρων πόρων περιβάλλεται από μυοεπιθήλιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για να προωθεί το γάλα προς τη θηλή σε κατάσταση γαλακτοφορίας και από μια διακοπτόμενη βασική μεμβράνη της οποίος ο ρόλος είναι καθοριστικός στην επέκταση και διασπορά των καρκινικών κυττάρων όταν αυτά υπάρχουν.


H νεύρωση του μαστού προέρχεται από έξω μαστικούς κλάδους των 2-6 μεσοπλεύριων νεύρων και συμπαθητικά δίκτυα.

Η αρτηριακή αιμάτωση του μαστού προέρχεται από κλάδους της έσω μαστικής, της ακρωμιοθωρακικής και της πλάγιας θωρακικής αρτηρίας.
Η φλεβική αποχέτευση του μαστού πραγματοποιείται μέσω του σχηματιζόμενου επιπολής φλεβικού δικτύου στην έσω μαστική φλέβα και μέσω του εν τω βάθει φλεβικού δικτύου το οποίο ακολουθεί τα αρτηριακά στελέχη.

Αξιοσημείωτη είναι η μικροανατομία του μαστού, ενώ η βασική παθολογοανατομική μονάδα του μαζικού αδένα είναι το TDLU (Terminal Duct Lobular Unit).

Όλες οι μείζονες παθολογίες του μαστού πιστεύεται πως προέρχονται από το επιθήλιο της τελικής λοβιδιακής μονάδας (TDLU), συμπεριλαμβανομένου του ινοαδενώματος, των κυστών, της σκληρυντικής αδένωσης, της ακτινωτής ουλής και του διηθητικού καρκίνου. Σαφείς εξαιρέσεις είναι το ενδοπορικό θήλωμα και το θηλώδες καρκίνωμα.
