Ψηφιακή μαστογραφία 2D

Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί τα τελευταία χρόνια την βασική εξέταση για την διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Αποτελεί ακτινολογική εξέταση ψηφιακής εκτέλεσης και ανάλυσης σε δισδιάστατη απεικόνιση (2D) υψηλής ευκρίνειας.

Η διάγνωση πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό ακτινολόγο – ακτινοδιαγνώστη μαστού σε ψηφιακές οθόνες επεξεργασίας εικόνας.

Στην εξεταζόμενη γυναίκα δίνονται 4 ψηφιακές εικόνες σε 4 films και σε ενεργό ψηφιακό δίσκο DVD.

Πώς γίνεται η ψηφιακή μαστογραφία 2D ;

Η Ψηφιακή Μαστογραφία, πραγματοποιείται σε ειδικό μαστογράφο από  ειδικά εκπαιδευμένη τεχνολόγο ακτινολόγο, με την επίβλεψη εξειδικευμένου Ιατρού Ακτινολόγου  (Ακτινοδιαγνώστη μαστού).

Διαδικασία  εκτέλεσης

Η τεχνολόγος  ακτινολόγος, θα εισάγει τον μαστό σε ειδική πλατφόρμα απεικόνισης και στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί με ειδική τεχνική πίεστρο διαβαθμισμένης συμπίεσης του μαστού, ώστε να γίνει η σωστότερη απεικόνισή του, χωρίς πόνο. Ορισμένες φορές η συμπίεση αυτή προκαλεί ήπια δυσφορία στις γυναίκες, που έχουν ευαισθησία στο μαστό, όμως  με την κατάλληλη τεχνική δεν δημιουργείται πόνος. 

Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ενθέματα μαστών, προσθετικές μαστών ή αποκαταστάσεις μετά από χειρουργική επέμβαση, εφαρμόζονται εξειδικευμένες τεχνικές συμπίεσης και απεικόνισης χωρίς κίνδυνο ή πόνο για την εξεταζόμενη.

Εκτελούνται 2 μαστογραφικές προβολές σε κάθε μαστό.

Συνολικά η όλη διαδικασία διαρκεί 15 λεπτά, ενώ η ελεγχόμενη συμπίεση στον κάθε μαστό δεν υπερβαίνει τα 5 δευτερόλεπτα για κάθε μια από τις 2 λήψεις.

Προϋποθέσεις – προετοιμασία εξέτασης

Α. Γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση: η εξέταση πραγματοποιείται ιδανικά από την 4η ως την 12η ημέρα του κύκλου. Ο μαστός τότε είναι ευπίεστος και δεν αναδεικνύονται ψευδή μαστογραφικά ευρήματα σε αυτόν. Απαγορευτική προϋπόθεση φυσικά να μην υφίσταται εγκυμοσύνη.

Β. Γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση: η εξέταση για προληπτικούς λόγους πραγματοποιείται χωρίς χρονικό περιορισμό, με την προϋπόθεση να έχει παρέλθει τουλάχιστον 1 χρόνος από την προηγούμενη μαστογραφία , για λόγους ακτινοπροστασίας.

Γ. Για όλες τις γυναίκες την ημέρα της εξέτασης δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, μονάχα η αποφυγή χρήσης προϊόντων περιποίησης όπως κρέμες σώματος ή αποσμητικά στις μασχάλες και στο στήθος.